08-07-2024
Jak zorganizować nowoczesną stołówkę pracowniczą?

Czy wiesz, że dobrze zorganizowana stołówka pracownicza może znacznie podnieść morale zespołu i wpłynąć na jego produktywność? Inwestując w odpowiednio zaprojektowaną i nowocześnie wyposażoną przestrzeń do spożywania posiłków, zapewniasz swoim pracownikom nie tylko miejsce do jedzenia, ale również strefę relaksu i integracji. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zorganizować nowoczesną stołówkę pracowniczą, która spełni oczekiwania wszystkich użytkowników.

Projekt z szacunkiem do czasu

Niezwykle ważną kwestią w organizacji nowoczesnej kantyny jest jej optymalny rozkład, lokalizacja, a także wyposażenie, które nie spowodują zmarnowania ani minuty przerwy. Kantyna powinna się znajdować (w miarę możliwości) jak najbliżej biur czy pięter wszystkich działów – bez faworyzowania.

Rozstawienie stołów i krzeseł oraz bufetu nie może powodować zatorów i kolejek, które zabierałby pracownikom ich cenne minuty przerwy. Warto również pomyśleć o udostępnieniu w otwartej przestrzeni sztućców, kubków, artykułów higienicznych czy przypraw, po które nie trzeba będzie ponownie stać w kolejce.

Ekologia i zrównoważony rozwój

Dbanie o środowisko naturalne oraz promowanie zrównoważonego rozwoju stają się coraz ważniejszym elementem w naszym codziennym życiu. Dlatego zachęcaj pracowników do segregacji odpadów i udostępnij im pełną infrastrukturę, która im to umożliwi. Dbaj o ekologiczne podejście do prowadzenia stołówki, np. poprzez stosowanie biodegradowalnych naczyń.

Wspieraj lokalnych dostawców przez korzystanie z lokalnych, sezonowych produktów spożywczych, co nie tylko promuje zrównoważony rozwój, ale także wpływa pozytywnie na lokalną społeczność.

Budowanie nowoczesnej kantyny pracowniczej to inwestycja nie tylko w dobre samopoczucie pracowników, ale również w ich wydajność i w atmosferę pracy w firmie. Dbając o odpowiednie dostosowanie przestrzeni, technologiczne udogodnienia, zdrowie i ekologię, można stworzyć miejsce, które będzie sprzyjało twórczej pracy i integracji zespołu.

 

Projekt stołówki pracowniczej – wymogi BHP

Pierwszym krokiem w organizacji nowoczesnej kantyny jest zaplanowanie projektu stołówki pracowniczej zgodnie z potrzebami zatrudnionych i przede wszystkim z obowiązującymi przepisami BHP. Zgodnie z nimi:

  • Stołówka pracownicza przeznaczona do spożywania posiłków własnych, nie może być mniejsza niż o powierzchni 8 m2, a na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni.
  • Stołówka pracownicza przeznaczona do spożywania posiłków własnych oraz wydawania napojów, nie może być mniejsza niż o powierzchni 8 m2, a na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni. Dodatkowo musi być wyposażona w część do przygotowywania i wydawania napojów oraz zmywania naczyń,
  • Stołówka z zapleczem do spożywania posiłków profilaktycznych, nie może być mniejsza niż o powierzchni 8 m2, a na każdego pracownika powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2 przestrzeni. Dodatkowo musi być wyposażona w węzeł sanitarny dla pracowników oraz w węzeł sanitarny i szatnię dla personelu obsługującego.

Ponadto w stołówce pracowniczej nie można palić. Pracodawca powinien umieścić w widocznych miejscach napisy lub znaki informujące o zakazie palenia tytoniu.

Powyższe informacje będą przydatne szczególnie dla firm, które w całości na własną rękę chcą zorganizować i poprowadzić kantynę pracowniczą. Jednak mankamentów BHP jest znacznie więcej, dlatego warto posilić się w tej kwestii wiedzą specjalisty.

Znaczna większość współczesnych firm w kwestii zaprojektowania, organizacji i obsługi kantyny pracowniczej podejmuje współpracę z zewnętrznymi podmiotami, które specjalizują się w temacie. Dzięki temu zyskują pewność, że przestrzeń jest dobrze zaprojektowana i w pełni zgodna z przepisami BHP. Nie wspominając już o pełnej obsłudze gastronomicznej i szerokiej ofercie menu.

Projekt z szacunkiem do czasu

Niezwykle ważną kwestią w organizacji nowoczesnej kantyny jest jej optymalny rozkład, lokalizacja, a także wyposażenie, które nie spowodują zmarnowania ani minuty przerwy. Kantyna powinna się znajdować (w miarę możliwości) jak najbliżej biur czy pięter wszystkich działów – bez faworyzowania.

Rozstawienie stołów i krzeseł oraz bufetu nie może powodować zatorów i kolejek, które zabierałby pracownikom ich cenne minuty przerwy. Warto również pomyśleć o udostępnieniu w otwartej przestrzeni sztućców, kubków, artykułów higienicznych czy przypraw, po które nie trzeba będzie ponownie stać w kolejce.

Ekologia i zrównoważony rozwój

Dbanie o środowisko naturalne oraz promowanie zrównoważonego rozwoju stają się coraz ważniejszym elementem w naszym codziennym życiu. Dlatego zachęcaj pracowników do segregacji odpadów i udostępnij im pełną infrastrukturę, która im to umożliwi. Dbaj o ekologiczne podejście do prowadzenia stołówki, np. poprzez stosowanie biodegradowalnych naczyń.

Wspieraj lokalnych dostawców przez korzystanie z lokalnych, sezonowych produktów spożywczych, co nie tylko promuje zrównoważony rozwój, ale także wpływa pozytywnie na lokalną społeczność.

Budowanie nowoczesnej kantyny pracowniczej to inwestycja nie tylko w dobre samopoczucie pracowników, ale również w ich wydajność i w atmosferę pracy w firmie. Dbając o odpowiednie dostosowanie przestrzeni, technologiczne udogodnienia, zdrowie i ekologię, można stworzyć miejsce, które będzie sprzyjało twórczej pracy i integracji zespołu.

Zainteresowany?
sprawdź naszą ofertę
Masz jakieś pytania?
skontaktuj się